Visualiserar klassisk litteratur

Den 28 januari lanseras Litteraturkartan.se, en digital karta för att utforska litteratur i Bohuslän, Dalsland och Västergötland. Lanseringen livesänds från Göteborgs Litteraturhus och bakom den tekniska utvecklingen står Johan Roxendal på Språkbanken Text vid Göteborgs universitet.

Litteraturkartan.se är en webbaserad interaktiv litteraturkarta som baseras på Litteraturbankens samlingar. I samlingarna kan man hitta svensk skönlitteratur och andra texter av vikt för vår förståelse av det litterära kulturarvet. Allting är fritt tillgängligt, läsbart och sökbart på Litteraturbankens webbplats.

Nu har Språkbanken Text, som står för den tekniska utvecklingen av Litteraturbanken, tagit fram en karta som belyser västsvensk litteraturhistoria i tid och plats. Johan Roxendal förklarar:

– Tanken med Litteraturkartan.se är att underhålla och bilda genom att lyfta fram och presentera den svenska klassiska litteraturen i regionerna på ett helt nytt sätt. Användaren får möjlighet att inte bara ta till sig texterna i sig utan också att komma litteraturen närmre genom kartan.

Med kartan kan användaren klicka sig runt i regionerna och få träffa kända och okända personer, besöka mer eller mindre bortglömda platser, och texter som speglar och avtäcker landskapet.

Fakta

Litteraturkartan.se har tagits fram av Litteraturbanken.se, med Johan Roxendal på Språkbanken Text vid Göteborgs universitet som utvecklare, och med finansiellt stöd av Västra Götalandsregionen, VGR. Även Förvaltningen för Kulturutveckling har varit delaktig i projektet.

Skärmdump från litteraturkartan.se

Publicerad den

Uppdaterad den

Språkbanken Text
Digital humaniora