Vad kan en ordbok erbjuda – och inte?

Den uppmärksammade ”snippadomen” har väckt starka reaktioner. I diskussionen kring domen har inte bara juridiska frågor uppmärksammats utan också vad en ordbok över allmänspråket kan erbjuda sina användare – och vilka begränsningar den har.

Målet gäller misstänkt våldtäkt mot barn, och i domen från Hovrätten för Västra Sverige hänvisar domstolen till Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien – SO (2021). Detta sker när hovrätten i sina skäl för domen resonerar om vad en tioårig flicka kan tänkas mena med ordet snippa.

Hans Landqvist, professor vid Institutionen för svenska, flerspråkighet och språkteknologi, Språkbanken Text, diskuterar vad en ordbok som SO kan erbjuda språkbrukare och vad den inte kan erbjuda.

Publicerad den

Uppdaterad den

Språkbanken Text