Höstworkshop i repris: Mink.

Verktyget Mink gör det möjligt att ladda ner och analysera egna språkliga forskningsdata. På årets Höstworkshop berättade Anne Schumacher och Arild Matsson vid Språkbanken Text om fördelarna med Mink.

Vad är grejen med Mink?

– Mink är en teknisk plattform som gör det möjligt för forskare att ladda upp egna språkliga forskningsdata för att sedan ladda in dem i våra forskningsverktyg, exempelvis Korp och Strix. På vägen blir datan förädlad med språkteknologiska analyser via vårt verktyg Sparv. Det är alltså möjligheten att som forskare kunna göra hela jobbet själv, utan att vara beroende av Språkbanken Texts insatser, som är själva grejen med Mink.

Hur använder jag Mink?

– Mink är enkelt att använda. Man loggar in och laddar upp en samling av texter och skapar på så sätt en korpus. Korpusen kan man sedan analysera språkteknologiskt med hjälp av Sparv. Det räcker med att trycka på en knapp. Därefter är det möjligt att antingen ladda ned resultatet eller gå vidare och ladda in korpusen i ett av våra forskningsverktyg, till exempel Korp eller Strix och göra sökningar och statistiska analyser. Det uppladdade materialet finns kvar så länge man själv önskar.

Nämn några smarta funktioner!

– Framöver blir det möjligt att via Mink välja mer avancerade inställningar i Sparv och välja vilka analyser som ska användas, vilket kan vara egna språkteknologiska analyser som man som forskare gjort tillgängliga via Sparv. Det kommer också att bli möjligt att dela det egna uppladdade materialet med en sluten grupp eller publicera det offentligt.

Arild Matsson och Anne Schumacher, forskningsingenjörer på Språkbanken Text.

Arild Matsson och Anne Schumacher, forskningsingenjörer på Språkbanken Text. Foto: Staffan Melin.

Publicerad den

Uppdaterad den

Event
Språkteknologi