Lexin lade grunden för språkappar

Språkkraft hjälper invandrare, flyktingar och nyanlända att lära sig svenska med hjälp av appar. I arbetet med apparna har Lexin, lexikon för invandrare, varit helt avgörande för att snabbt komma igång.

Föreningen Språkkraft startade 2015 under flyktingkrisen. Ambitionen var att hitta enkla, digitala sätt att hjälpa flyktingar och nyanlända att lära sig svenska. Resultatet blev tre gratisappar för språkinlärning med hjälp av svenska medier.

– Medier bär inte bara språk, utan även vår kultur och våra värderingar. Att konsumera svenska medier är därför en bra väg till förståelse för hur det svenska samhället fungerar, säger Henrik Melin, ordförande i den ideella föreningen Språkkraft.

Appen Språkkraft Läscoach gör det möjligt att lära sig svenska genom nyhetsartiklar, tweets, noveller och böcker och musik från Spotify och YouTube. Apparna SVT Språkplay och UR Språkplay visar program på SVT och UR. Alla texter och undertexter har språkstöd med integrerade ordböcker till 30 språk, grammatikanalyser och interaktiva språkövningar. Alla appar erbjuder också en personlig lärprofil vilket innebär att användaren kan följa sin egen språkutveckling.

Allt började med Lexin

Apparna gör det möjligt att lära sig svenska när och var som helst och har blivit mycket populära. Idag har de använts av 800 000 personer. Och allt började med Lexin, ett nätbaserat lexikon på arton minoritetsspråk som är ett samarbete mellan Institutet för språk och folkminnen och Kungliga Tekniska högskolan.

– Lexin är grunden i vårt system. Det var avgörande för att vi skulle kunna översätta till så många språk från början, säger Henrik Melin. Sedan dess har vi utökat till att stödja hela 30 olika språk.

Språkkraft driver även olika projekt. Ett av dem, Språkbryggan, handlar om att skapa möjligheter för verksamheter att bygga in språkstöd i sina plattformar. Till exempel idrottsföreningar eller skolor som kommunicerar med föräldrar via appar. Här bidrar Språkbanken Sam med att identifiera fackuttryck och specifika uttryck som rör språkdomänen sjuk- och hälsovård.

– Projektet har fått fantastisk respons, så nu hoppas vi kunna erbjuda språkstöd till ännu fler, avslutar Henrik Melin.

Bild på hur språkapp fungerar

Språkkrafts tre appar innehåller språkstöd med integrerade ordböcker till 30 språk, grammatikanalyser och interaktiva språkövningar. Alla bygger på Lexin.

Publicerad den

Uppdaterad den

Språkbanken Sam